CSILLAGTÚRÁK SZILVÁSKŐ-PUSZTÁRÓL


Az eredeti túraterv szerint Salgóbánya volt a kiszemelt bázisunk, ám január közepén már nem volt  szabad - számunkra megfelelő - szálláshely sem itt, sem a közeli településeken. Így hát kicsit távolabb, a Szilváskő lábánál megbújó, családias és a vulkáni hegyorom nevét viselő vendégházból indította útjára Domokos Attila túravezető a lelkes csapatot.


Mivel szállásunkat messze elkerülték az eredeti túrák ösvényei, ezért változtatni kényszerültünk a nyomvonalakon. De sebaj, a kirándulásunk célját adó Karancs-Medves csúcsai túramozgalom 12 ellenőrző pontja (csúcsa) közül így 7 helyett 8-at sikerült "besöpörnünk".

Már péntek délután-este az érkezésünkor meglepődve tapasztaltuk, hogy  - az időjóslatoknak fittyet hányva - itt a hegyekben, 5-600 m-es magasságban bizony még keményen tartja magát a tél. Az ezzel járó csúszkálás azonban nem vette el a kedvünket és mindkét nap maradéktalanul teljesítettük az előírt penzumot.

A varázslatos táj szinte elhagyatott, talán három család él Szilváskő-pusztán, pedig néhány éve még sípálya - felvonókkal! - is üzemelt a Szilváskő oldalában. Ám az utóbbi évek hószegény telei a hóágyúzás tilalmával párosulva pusztulásra itélték a Salgótarjántól mindössze 12 km-re lévő sípályát.


Galéria.


 

Archív: