AZ ANNA-HEGYEN, TÖRÖKBÁLINTON

 


A hideg, száraz ugyanakkor ragyogó napsütéses idő kicsalt bennünket a meleg szobából, és így tizen indultunk útnak 2023. február 7-én Törökbálint központjából, hogy kicsit sétáljunk a környező erdőkben és a városkában. A közösségi médiában megjelent híradásainknak köszönhetően új túratársunk is akadt; Péter csatlakozott a csapathoz.

A házakat elhagyva, a jól karbantartott futballpálya mellett vezetett fel az ösvény a Meseerdőbe, más néven Manóösvényre, amely nemrég nyílt meg, alapvetően óvódás korú kisgyermekek erdei szórakoztatására. A rókákkal kapcsolatos megálló nagyon tetszett, de nem volt időnk a labirintus-feladatra, mert máris kapaszkodtunk fel az Anna-hegyi kilátóba. Ez egy acélszerkezetű építmény, sok-sok lépcsővel, valamint a híradástechnikához kapcsolódó kábellel és antennával, de megéri a fáradságot felkapaszkodni a legfelső szintre, mert remek a kilátás onnan.


A szél meg a hideg miatt ezen a ponton némi erősítőt kellett magunkhoz venni, ezt meg is tettük. Jól esett a bemelegítés az Erdei Tornapálya gyakorlatai előtt, melyeket többen az előírt módon igyekeztek végrehajtani. A legnehezebb a "tolódzkodás" és "húzóckodás" gyakorlat volt.


A sok tornászástól - még a nézésétől is - igen megéheztünk, és egy alkalmas piknikező helyen elköltöttük uzsonnánkat, melyre a koronát Szabó Ica remek zserbója tette fel, de sok egyéb édesség és csemege is került az asztalra. Ezután leereszkedtünk a házak közé, ahol egy kis parkban "Öreg néne és őzikéje" helyett rőzsehordó asszony és kecske szobrot találtunk. A Törökbálinti Városszépítő Egyesület gondozásában levő kis park és szobrai nem az egyetlen a helyi település-szépítők kezdeményezései közül. A Kálvária is a helyi támogatóknak köszönhetően került felújításra, amint azt a talapzatokról leolvashattuk. A Szűz Mária bemutatása-templom, mely gótikus alapokra épült alapvetően barokk stílusban, egy kis magaslaton helyezkedik el, kertjéből belátni a szomszédos volt jezsuita rendház, később Majláth-kastély parkjába. A volt kastély jelenleg Törökbálinti Tüdőgyógyintézetként működik. Sajnos a valaha szebb napokat látott park sok jellegtelen, de bizonyára szükséges kiszolgáló épülettel lett elcsúfítva.


Sétánkat a lángossütőnél fejeztük be, majd a település "főutcáján", a Munkácsy Mihály utcán felszálltunk a buszra. (Munkácsy mikor fiatal segéd volt, gyengéd viszonyt ápolt a helyi orvos lányával, de a zord atyának nem volt elég jó parti, így nem jött össze a frigy. Kárpótlásul utca és művelődési ház is viseli a városban Munkácsy nevét.)


Köszönjük a tervezést Párkány Erzsinek és a túravezetést Kalmár Bélának!

Összefoglalta: Gombos Katalin


Galéria


 

Archív: