BALATONFÜRED

 


Erősen szeles és esős időben szálltunk fel a vonatra, de már Lepsénynél a vonatpótlóra történő átszállásnál kisütött a nap és a túra végéig kitartott a szép idő.

A vonatpótló buszról gyönyörködhettünk a türkizkék Balatonban. Balatonfüreden a helyi busz vezetője jóvoltából kis buszos városnézéssel kezdtük a programunkat. A közösségi háztól már gyalogosan indultunk el a zöld jelzésen  az Öreghegyi utcában, majd jobbra fordultunk a kék jelzésre a Damjanich utcába. Itt tovább a kéket követve erős emelkedővel jutottunk fel a kereszthez. A kilátásban gyönyörködve kis itallal köszöntöttük névnapos Gyuri túratársunkat. Ezután felkapaszkodtunk a Jókai-kilátóba. Remek balatoni panoráma tárult elénk a tiszta időben. Kivehető volt a Tihanyi Apátság sőt a túlparton a Völgyhíd is. Tovább haladva a kéken a Tamás-hegyről meredeken leereszkedtünk. Majd balra fordultunk, és az utunkat váratlanul elálló magánterületet kikerülve a Koloska-patak mentén északi irányban eljutottunk a még nem üzemelő Koloska Csárdához. Innen a Z+ mentén haladunk. Befutottunk a zöld jelzésbe. Az éppen zárva levő Lóczy-barlang fogadóbejáratánál kis pihenőt tartottunk. Sötét felhők kezdtek gyülekezni, de tőlünk távolabbra vonultak.


Visszafelé ugyanúgy vonatpótló busszal mentünk Lepsényig, onnan gyorsan robogó vonattal értünk vissza Budapestre. Még egy kis bónuszt kaptunk: a vonatablakból szivárványt pillantottunk meg. Igazi tavaszi, virágos, harsogó zöld élményben volt részünk mind a tíz túratársunknak.


Párkány Erzsébet


Galéria


 

Archív: