Balatonszárszó 2023. augusztus 1.

Egy szép nyári napot töltöttünk Balatonszárszón Kovács Ildikó kalauzolásával. Sétáltunk a hangulatos vízparton és fürödtünk is a Balatonban – még mielőtt a vihar elérte volna Szárszót.

A Balaton parton megnéztük József Attila emlékszobrát. Itt Ildikó mesélt Szárszó történelméről és nevezetességeiről. Sétánk során meghallgattuk/elolvastuk a Vers utca néhány helyszínén a verseket. 

Megnézzük a Csukás Színház előtt felállított Csukás szobrot. A régi temetőben megkerestük József Attila első sírhelyét.

Némi felfelé kaptatás után - szép kertek mellett elhaladva - megpihentünk és felfrissültünk Ildikó népi ihletésű, hagyományos házának udvarán, és elfogyasztottuk az ínycsiklandó házi zsíros kenyeret, kolbászt-sajtot, helyi paradicsomot, süteményeket és egyéb finomságokat. Ittunk hozzá szárszói bort, fröccsöt, szódavizet.

A faluba visszasétálva elhaladtunk a református templom és az 1943-s Szárszói találkozó emlékműve mellett. A József Attila Emlékház interaktív kiállítására sajnos már nem jutott időnk.

Rövid strandolás és egy gyors fagylaltozás még éppen belefért az időnkbe, de már elkezdett cseperészni mire a vonatállomásra értünk.

Köszönjük Ildikónak ezt a tartalmas, érdekes programot!

Összeállította: Párkány Erzsébet

Archív: