DÉLI-KÁRPÁTOK: FOGARASI-HAVASOK

KBV 2016. Munkatúra a Fogarasi-havasokban

A Kárpátok Bércein Vándorút második szakaszán a Fogarasi-havasokban folytattuk a bélyegzők telepítését. Az előzőnél hosszabb és nehezebb gerincvándorlásra 13-an vállalkoztak, heten Magyarországról, hatan Erdélyből: Zilahról, Kolozsvárról és Csíkszeredából. Az első nap még csatlakozott hozzánk Soós Gábor brassói barátunk is, ő elfoglaltsága miatt nem tudott tovább velünk tartani.

 

A második napon csíki barátaink elváltak tőlünk: ők mindenképp végig akarták járni Plaiul Foiitól Vöröstoronyig a Fogaras főgerincét, ezért a csütörtökre beharangozott rossz idő miatt kissé „meghúzták a lépést”. Így sikerült is nekik a tervezettől eltérően egy nappal korábban, pénteken elérniük Vöröstoronynál az Oltot.

 

Kis csapatunk a negyedik napon tovább erodálódott: a Podragu-nyeregből különféle okok miatt többen lementek, így már csak öten folytattuk az utat.

 

Csütörtök délután már érezhető volt a rossz idő szele, így megfogyatkozott csapatunk is letért a főgerincről, és a völgy felé vette az irányt. A pénteki kiadós eső és az esti vihar igazolta döntésünk helyességét. A vasútvonal messzesége miatt így is nagyjából ugyanannyi kilómétert gyalogoltunk mintha a Vöröstoronyig mentünk volna, csak a lemeneti utunk így jóval könnyebb és kisebb szintemelkedésű volt (Táv: 102 km; szint: 4810 m föl, 5240 m le).

 

Mocsári "Lápi" László fotói

 

Archív: