EKE TURISTABÁL A GYIMESEKBEN

Egyesületünkből 5-en vettünk részt Borospatakán a  Csíki EKE által rendezett Turistabálon. Szállásunk a Gyimesekben, a  Borospataki Skanzen panzióban volt. A pusztulásra ítélt parasztházakat a panzió tulajdonosa mentette meg azáltal, hogy megvásárolta és újra fölépíttette a  skanzen területén.


A skanzen kb. 120, vagy több embernek tud szállást biztosítani, ezen a rendezvényen telt házzal üzemelt.

Szombaton délelőtt és délután túrát szerveztek a gyimesi Apa havasra. Itt nemcsak szép kilátásban volt részünk, hanem megtekinthettük az ezeréves határnál húzódó lövészárkokat és ágyúállásokat is. A társaságunk kevésnek találta a bál előtti programot, ezért még ellátogattunk a Gyimesbükkön az ezeréves határnál található vasúti őrházhoz és a Rákóczi-vár romos maradványaihoz. Az ősz gyönyörűen kiszínezte a tájat, az idő is kellemes napsütéssel ajándékozott meg bennünket

A bál a legnagyobb épületben, a szépen kialakított csűrben került megrendezésre. Az est hét órakor parasztcsorba levessel és áfonya pálinkával indult, miközben már szólt a talpalávaló. A hangulat fokozódott, mikor a CSEKE népitáncosai fergeteges táncbemutatót tartottak. Nyolc óra után szolgálták fel a pörköltet puliszkával, melyet éjféltájt csörögefánk, majd töltött káposzta követett. Közben pedig vörös és fehér borral csillapíthattuk szomjunkat. A zene szólt, nem tudjuk meddig, a vendégsereg táncolt, nem tudjuk meddig. Mi olyan két óra körül eljöttünk hiszen másnap még hosszú út állt előttünk.

Sok kedves ismerőssel találkoztunk, akik nagy szeretettel fogadtak bennünket. Remekül éreztük magunkat, és nem bántuk meg, hogy vállaltuk ezt a hosszú utat.

 

Reszegey Ágnes


Galéria.


 

Archív: