Emlékezés Czárán Gyulára

2016. november 8-án kedden a Magyarörmény Kulturális Egyesület és a Magyarörmény Genealógiai Központ „Örmény est“ címmel nagysikerű rendezvényt tartott, amelyre a PKE is meghívást kapott. Az esemény helyszíne a budaörsi Polgármesteri Hivatal reprezentatív földszinti előcsarnoka volt, ahol a "bihari turistaság apostola" és „a magyar turizmus atyja” néven is emlegetett örmény származású Czárán Gyula (1847–1906) évfordulójának tiszteletére fotókiállítás nyílt.

 

Fancsali G. János zongoraművész, zenetörténész, a budaörsi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és egyben más kötetek mellett a „Czárán Gyula emlékkönyv“ szerkesztője az est házigazdájaként ismertette az igényes programot. Ennek középpontjában a XIX. század végén, az akkor születő turistamozgalom egyik vezéregyéniségévé váló, az Erdélyi-Szigethegység barlangjainak feltárásával és kiépítésével, turista körutak kidolgozásával foglalkozó Chárán Gyula tevékenységének ismertetése és méltatása állt.

 

A Czárán évfordulóhoz kötödő fotókiállítás megnyitása és a 2006-ban a 100 éves Czárán évfordulóra megjelentetett emlékkönyv ismételt bemutatása során Fancsali János arról is beszélt, hogy mennyire hiányoznak korunkból azok, akik Cháránhoz hasonlóan a köz szempontjából nemes ügyekre lennének készek áldozni vagyonukat.

 

A program további részében a „Souvenirs” együttes előadásában a „Képek magyarörmények zenei életéből“ címmel hangzottak el alkotások.

 

A szép este állófogadással zárult.

 

Az esten készült fotók

Az est programja

 

Válogatás a Czárán Gyula életéhez kapcsolódó webes tartalmakból:

Wikipédia

A Természetbarát Híradó különszáma 1997

A Czárán Gyula főművének tartott „Kalauz a biharfüredi kirándulásokra.“ (Belényes, 1903)

Archív: