ERDEI FÜLESBAGOLY-NÉZŐ

 


Erdei fülesbagoly nyomában Túrkevén és Kisújszálláson

Túrkevén kezdtük a bagoly-megfigyelést. Túratársunk, Gabi ismerte már azokat a helyeket, ahol baglyokat lehet látni. Így könnyen rátaláltunk a parkokban, kertekben levő fenyőfákra, ahol sok-sok bagoly ült teljes nyugalommal az ágakon. Nagy élmény volt felfedezni és gyönyörködni bennük.


Az erdei fülesbagoly a leggyakoribb hazai bagolyfajunk. Közepes méretű, tollfülei hosszúak. Gyakran foglalja el az elhagyott varjúfészkeket költésre. A telet sokszor a településekre húzódva, általában örökzöldeken vészelik át. Egy-egy fenyőn nem ritkán több tucat egyed is „nappalozik”, majd sötétedéskor vadászatra indulnak. 2023. januárjában felmérték a magyarországi erdei fülesbagoly-állományt. A felmérés szerint hazánkban legalább 550 településén, 957 helyszínen, 9 975 erdei fülesbagoly telelt. Erről ad hírt ez a cikk.


Kis uzsonnázgatás-kínálgatás során Sári „jubileumát” általa készített palacsintákkal ünnepeltük.

Majd bementünk a túrkevei Finta Múzeumba, ahol szívélyesen fogadtak és érdekes, részletes  tárlatvezetésben volt részünk.


A helytörténeti és a néprajzi anyagból álló kiállítás a múzeum névadóinak hagyatéka. Legszebb darabjai a Túrkeve-Bokroshalmi tarsolylemez, Finta Sándor és Finta Gergely szobrászművészek alkotásai. A „Hírünk a világban” című tárlat ismerteti Túrkeve híres szülötteinek a Korda és a Finta testvérek életútját és alkotásait.


Megtekintettük még a buszállomás melletti „Skanzen kutak”-at, ahol több régi típusú kutat állítottak ki.


Visszabuszozva Kisújszállásra már kevés időnk maradt. Rápillantottunk itt is néhány erdei fülesbagolyra, majd a Vigadó Cukrászdában kávézgattunk. Még sikerült megnézni több szobrot is. Legérdekesebb Csukás István mesefigurájának „Pom Pom” -nak a szobra, Pintér Attila és Rajcsók Attila szobrászművészek alkotása. Pom Pom egy négy és fél méteres fán ül. A szobor rozsdamentes krómacélból készült, az író 80. születésnapja alkalmából készült, 2016-ban avatták fel.


Nem fért az időnkbe minden látnivaló. Egyetértettünk abban, hogy ide még vissza kell jönni – mégpedig fürdőruhával felszerelkezve, mert egy termálfürdő is van Kisújszálláson: „Kumánia Gyógy- és Strandfürdő”.


Párkány Erzsébet


Galéria


 

Archív: