FEKETE-KÖRÖS VÍZITÚRA

Köröstárkánytól Tenkéig


Vadvízi evezés Erdélyben, a Béli-hegység lábainál kanyargó Fekete-Körösön. Köröstárkányból indulunk és három napi evezés után Tenkén kötünk ki. A folyó ezen szakasza köves, sziklás és „zúgós”. Ezért nem üvegszálas poliészter, hanem „törhetetlen” polietilén kenukkal szállunk vízre. A kenuk három és négy személyesek, a hármasok – mivel rövidebbek – fordulékonyabbak. Tenkéig az evezést 4-5 fenékgát, bukógát nehezíti, ezeknél ki kell szállni, átemelni, jobb esetben óvatosan le lehet engedni a hajókat majd visszaszállni. Számítani lehet borulásra, ennek megfelelően kell a hajóba cuccolni.

A túrát gyakorlott, tapasztalt (külsős) túravezető vezeti.

Figyelem!

A vízitúrán csak úszni tudó, 18. életévüket betöltött személyek vehetnek részt!


Szállás: saját sátorban. Csomagszállítás (tábortól táborig) lesz, csak a napközben szükséges holmit (enni-innivalót) kell a hajókban szállítani.

Étkezés: szombat és vasárnap este közös vacsora, a többi egyénileg.
Utazás: autókkal.


Részletek:

0. nap, péntek: délutántól gyülekező Köröstárkányban, a táborhelyen. A hajókat este vesszük át.

1. evezős nap, szombat: reggel 8-kor a sofőrök elviszik az autókat a célba, Tenkébe. Parkolás Tenkén, a református templomnál. A sofőrök mikrobusszal jönnek vissza a táborhelyre. Vízre szállás: helyi idő szerint kb. 10:30-kor.
A túratáv: Köröstárkány – Belényes – Belényesújlak (20 km)

2. evezős nap, vasárnap: Belényesújlak – Borzi-szoros – Sólyom – Belényesszentmiklós – Gyanta (23 km)

3. evezős nap, hétfő: Gyanta – Ripai-magaspart – Tenke (17 km)
Délután a hajók átadása, hazautazás.

Egy kis ízelítő a Fekete-Körös völgy történelmi, kulturális és természeti értékeiről, látnivalóiról: „Fekete-Körös völgyi kis trakta”


A program összköltsége: 23 000-Ft/fő, tartalmazza a hajók és a hozzátartozó eszközök (evezők, mentőmellények, hajónként 1 db hordó) bérlését, a hajók szállítását, a túravezető díját, a csomagszállítást, a sofőrök utaztatását és a két vacsorát.

Figyelem! A maximális létszám 30 fő!

Jelentkezés: a jelentkezési lap beküldésével, határidő: április 20.


Dátum: 
2024. május 31. - 2024. június 03.