Fókuszban a lótusz, a kakas és a padlizsánok 2023. 08. 15.

2023. augusztus  15-én, Nagyboldogasszony ünnepén az olaszok a tengerhez igyekeznek, mi, a PKE nyugdíjas túracsapatából négyen pedig a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertbe indultunk, hogy gyönyörködjünk a lótuszvirágzásban és megtekintsük a Kert egyéb látnivalóit.

 

A Kert bejáratánál Pataki János várt bennünket érett, ízletes körtékkel, ami jól esett a melegben, valamint volt kávé és rétes is a park büféjében. Jóllakottan indultunk a csodálatos park felfedezésére. Jani nagy segítségünkre volt, helyismeretével járhattuk be a Kertet. A kacskaringós sétautakon célratörően vezetett, igyekezve az árnyékban haladni.

Már a 18. század végén nemesi kúria és kert volt ezen a helyen, de a nagy fejlődést Vigyázó Sándor hozta, aki 1871-ben vásárolta meg a birtokot. "A nagy műveltségű birtokos szerette a természetet is, fiatal korában végiglátogatta Nyugat-Európa számos jelentős parkját. Rátóti kastélykertjének átalakítására a legjobb hazai kerttervezőt, a József főhercegnek is dolgozó, hírneves Jámbor Vilmost hívta meg. Néhány évtized alatt Band Henrik főkertész irányítása mellett, óriási költségekkel létrejött a kor stílusának megfelelő, szentimentális tájképi kert, pontosan a mai kert kiterjedésének megfelelően." Vigyázó Sándor sokáig tudta élvezni a kert örömeit, mert 96 évig élt. Halála után összes vagyonát a Magyar Tudományos Akadémiára hagyta.

A kor divatjának megfelelően van a kertben műrom, sziklakert, vízesés, vízimalom, sziklaalagút, kúria, tó és több remek vizes élőhely, mert a kerten keresztülfolyik a Sződrákosi patak.

A Kert mai fenntartói jól gazdálkodnak a rájuk bízott örökséggel; különböző tematikus kertrészleteket alakítottak ki, (pl. bibliai vagy fűszerkerti növények), és egyebek mellett a hónap érdekes növényeire is felhívják a figyelmet a Kert honlapján és facebook-oldalán.

Az augusztus sztárja az indiai lótusz (Nelumbo nucifera), a bazsalikom, a mályva és a viaszvirág mellett. A lótusz hatalmas virágai és óriási zöld levelei teljesen beborítják a tavat. A bimbózó illetve kinyílt virágok színpompája (a rózsaszín százféle árnyalata) csodálatos látványt nyújt. A lótusz a szubtrópusi területek mocsári vízinövénye, és láthatólag jól érzi magát a vácrátóti tóban, mert látszik, ahogy terjed a szabad vízfelület irányába.

"A kínai kultúra növényszimbolikája a lótuszt a tisztaság, a becsületesség és az erény jelképévé tette." Ezt a tó mellett elhelyezett tájékoztató táblán olvastam. A Kertben több eligazító térkép és magyarázó tábla van elhelyezve, ami nagyban segíti a látottak megértését. (Csak azt hiányoltuk, hogy a növények magyar neve nem volt feltüntetve a latin név mellett.)

A lótuszokkal ékesített tavat több oldalról megcsodáltuk, majd megtekintettük a vízesést, a vízimalmot,  átbújtunk a sziklaalagúton és végül az üvegházaknál kötöttünk ki. Tartottam tőle, hogy a nagy meleg miatt elviselhetetlen, párás hőség lesz belül, de kellemes környezetben csodaszép növényeket láttunk. Nagy szobanövény kedvelőkként örömmel fedeztük fel az ismert növényeink rokonait, melyek persze terebélyesebbre nőhetnek az üvegház körülményei között. A Kertben tett sétánkat a Kúria előtti művészi összeállítású virágkompozíciók megcsodálásával fejeztük be.

Mivel Jani meghívott bennünket a kertjébe, autóval indultunk útnak. Útközben még Jani vett egy előre egyeztetett kakast, melyet Sári megmentett attól, hogy lábait összekötözve heverjen az autó csomagtartójában, inkább Sári nyugtatgatta a pihegő állatot az ölében, míg megérkeztünk Nagytarcsára.

Jani kertjében megcsodáltuk a bőséges padlizsán-, körte-, paprika- és paradicsomtermést, majd üdítő seritalok elfogyasztása után virágot szedtünk és az ajándékba kapott terményekkel alaposan fölpakolva Rákoscsabáról vonatoztunk haza a Keletibe.

Köszönjük a tervezést Párkány Erzsinek!

Köszönjük Pataki Jani barátunknak a vezetést a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben, a remek zöldségeket, körtéket és virágokat, a fuvarozást, és hogy egy kellemes napot töltöttünk együtt!

Összefoglalta:  Gombos Katalin

Galéria

Archív: