HÁRSKÚTI KILÁTÓK ÉS MEDVEHAGYMA GYŰJTÉS

 


A medvehagyma állítólag annak köszönheti a nevét, hogy illatával felébreszti a mackót és kicsalogatja téli lakhelyéről. Bennünket is vonzott a hárskúti, már ismert medvehagyma lelőhely, az ottani környék és Straub Gyula hárskúti túratársunk történetei.

 

Telekocsikkal érkeztünk meg Hárskút szélére. Először is megittuk az üdvözlő italt, amit Párkány Erzsi, a túra szervezője hozott. Ezután Gyula megmutatta a közeli lelőhelyet és mi hozzáláttunk a szakszerű medvehagyma gyűjtéshez. (A levél háromnegyedénél kell eltépni, nem szabad kihúzni a hagymáját.) A csapadékhiány miatt a zöld levelek mintha kicsit kisebbek lettek volna, mint tavaly, de volt elég, mindenki kedvére tudott szedni. Kicsit megpihentünk és élveztük Szabó Ica remek zserbójának régen tapasztalt ízeit.


Kis autózás után a Kis Bükk hegyen levő Fekete István kilátóhoz látogattunk el, ahonnan jól láthatók a környékbeli nevezetes hegyek és érdekes helyek, például egy elhagyott tanya vagy egy eldugott kastély az erdő sűrűjében. Történetükről Gyula mesélt nekünk.


Innen Hárskúton autóval áthaladva a falu szélén leparkoltunk és a Papod-hegyi Vitéz Bertalan Árpád kilátó felé vettük az irányt. Ez a kilátó egy kb. 650 m magas hegyen van, jellegzetes alakját Hárskút felé tartva már az országútról megfigyelhettük. Útközben Gyula megmutatta, mit eredményez az, ahogy leköszörülik agancsuk tisztogatása közben a szarvasok a fenyőfák kérgét, és megeszik a fiatal hajtásokat a cserjéken. A kilátóhoz felérve újból fogyasztottunk a madeira-i likőrből (poncha) és a frissen szedett medvehagymával megpakolt szendvicseinkből is.


Szép, napos idő volt, de a hosszantartó száraz idő miatti por miatt a nagyon távoli helyek nem látszottak. Ennek ellenére a kilátóból messze el lehetett látni, pl. kivehető volt Lókút, Veszprém és a Balaton is. Ez a hely nemcsak kilátó, hanem ún. szakrális emlékhely is. Egy fiatal pilóta emlékköve is található itt, aki 1945-ben ezen a környéken halt meg.


Visszafelé egy másik úton kerültünk, ahol Gyula megmutatta annak a nagy fának a levágott csonkját, amellyel tavaly télen konfliktusa volt. A baleset után az a fa kivágásra került, Gyula szerencsésen felgyógyult.


Gyorsan elszaladt az idő a jó társaságban, mi hazaindultunk, de voltak, akik még ellátogattak egy tehénsajtot készítő farmra. Sok szépet láttunk, kb. 9 km-t gyalogoltunk. Köszönjük a szervezést Párkány Erzsinek és az érdekfeszítő és figyelemfelkeltő túravezetést Straub Gyulának!

Összefoglalta: Gombos Katalin


Galéria


 

Archív: