KÁRPÁT-KOSZORÚ NEMZETKÖZI TÚRAMOZGALOM 2004 – 2024

 


A Kárpát-koszorú Nemzetközi Túramozgalom jubileumi rendezvénye

20 év után újra ünnepelünk! 2004. május 1. - 2024. május 1.!

Jó hangulatú találkozóra sikeredett a 20 éves megemlékezés.

Magyarországról 16-an érkeztünk Orsovára, Erdélyből a kolozsvári, zilahi állandó túratársainkon kívül később az utolsó ünnepi napra csatlakozott a csíksomlyói, menasági, brassói régi barátainkon kívül még az EKE 40 valahány tagja egy buszkülönítménnyel. Páran a Duna felől, evezésből érkeztek. Nagy ölelkezés, koccintgatás az újratalálkozás örömére.


A PKE szervezésében előre megtervezett túrák maradéktalanul teljesítve lettek, köszönhető ez a jó időnek is, de kiváltképp a csapat állóképességének! Bár az első és az harmadik nap hosszú és nehéz terepi túrája alaposan próbára tette az évek során nem fiatalodott résztvevőket, de abban mindenki egyetértett, hogy kivételesen gyönyörű tájakon járnak.


A mehádiai híres karrmező és a mesebeli Ceszna-szurdok mindenkit elvarázsol. A második túranap végén, akinek kedve volt, egy kis természetes medrű meleg vizes fürdőzésben is részesülhetett Herkulesfürdőn. Esténként némi szomjoltó mellett folyt a vidám sztorizgatás, nosztalgiázás, vetítés a szálláshelyen.


Az utolsó nap, május 1-én az aznapra teljessé lett társaság együtt kirándult a Kazánszoros mentén, hol „felülről” csodáltuk a Nagy-Csukárról, több kilátópontból, hol „alulról”, a vízről, egy hajókirándulás keretében. A kishajókról 2 barlangba is bekukkanthattunk, izgalmas történetüket megismerve. Az ünnepi vacsora nem is lehetett jobb, mint a már hagyományos, közkedvelt, Vámos család által gyártott szatmári töltött káposzta!


A hajdani Kárpát-koszorú és az ennek kapcsán eltervezett nemzetközi túramozgalom kitalálói és létrehozói Mályi József és Vámos László egy emléktáblát készíttetett a 2004-es, 2600 km-es túra kiindulási pontjára, amit fel is szerelt a társaság, a starthely közelében egy betonfalra. (Talán az ott is marad, nem úgy, mint a számos, 2009 óta elhelyezett pecsét!)


A tábla előtt kis ünnepség keretében beszédet mondott a két túravezető/szervező, a túramozgalom megszületésének körülményeiről, a folyamatos, 4 hónaposra tervezett út megvalósításáról, megköszönve a rengeteg segítséget, amit az otthoni, az erdélyi és kárpátaljai barátok nyújtottak nekik.


Végezetül a PKE vezetője, új tervvel állt elő a túramozgalom jövőjét illetően! Szomorúan megtapasztalva több éves munkatúránk eredménytelenségét, a sok kivésett pecsétet, korszerűbb, virtuális pecsételési módszert tervez bevezetni. Mi a résztvevő túratársak sok sikert kívántunk a munkához és megköszöntük az eddigieket is.


Az elkövetkező 20 év :) újabb megemlékezése reményében váltunk el egymástól.

Zánki Pil Zsuzsa


Megtett távok, szintek:

1. nap: 25,5 km/1010 m.

2. nap: 12,5 km/775 m.

3. nap: 19,5 km/1250 m; lefelé: 1850 m.

4. nap: 5 km/230 m.

 


Galéria


 

Archív: