Kárpátok Bércein Vándorút

 

Kárpátok Bércein Vándorút (KBV)
(Carpathians Divide Trail, CDT.)

 

A Pestkörnyéki Kárpát Egyesület által kezdeményezett, a Kárpátok leghosszabban bejárható vízválasztóján vezető, öt országot érintő, különálló tájegységekre osztható, Orsovától Dévényig tartó 2600 km-es, a GPS technológia használatára építő (elindítás előtt álló) nemzetközi túramozgalom, amely a PKE szándékai szerint méltóképpen illeszkedik a Magyarországi Kárpát Egyesület alapító atyái által 1873-ban elindított törekvésekhez.

 


 

 

 

 

 

A túra résztvevői a fenntartható turizmus jegyében járják végig az útvonalat. Előre megadott koordináták és leírások alapján, meghatározott pontokon sziklába rögzített rejtett pecsételőhelyeket („geoládákat”) keresnek meg és a magukkal vitt igazoló füzet és bélyegző párna segítségével bizonyítják ottjártukat. (Lehetőség szerint fotót éss beszámolót is készítenek.) A résztvevők képet alkotnak a Kárpátok népeinek sokszínűségéről, fejlődéséről, a Kárpátok természeti szépségeiről, megismerik az adott tájegységek föld- és vízrajzát, évszázadok alkotásait, betekintenek az ott élők mindennapi életébe.

 

Hét éves szisztematikus munka eredményeképpen 2016-ra már közel 2000 km a Pestkörnyéki Kárpát Egyesület által bejárt és rögzített KBV útvonal hossza és 204 a megtalálandó igazolópontok száma. A KBV erdélyi szakasza lényegében elkészült és egy közeli jövőben publikussá váló Internetes felületen hamarosan megismerhetővé válnak a teljesítés feltételei, részletei.

 

Előzmények

 

1995/96 telén a Millennium tiszteletére létrehozott „Kárpát Koszorú Nemzetközi Túramozgalom” előkészítéseként expedíció indult az útvonal felderítésére. Mályi József sikeresen teljesítette a teljes távot.

 

2004. május 1-jén Orsovánál több tucat résztvevővel, a PKE bázisán, Mályi József és Vámos László irányításával indult el a Kárpát Koszorú túra nyári teljesítésére vállalkozó expedíció, amely szeptember végére sikeresen befejeződött Pozsonyban, a dévényi várnál. A közel öthónapos utat Csima Mihály, Mályi József, Mocsári László, Polgár Lajos, Ratiu Krisztián és Vámos László járta végig. A túra naplórészletekkel is kiegészített képes albuma 2007-ben „2500 kilométer a Kárpátok főgerincén” címen jelent meg.

 

2009-ben a Pestkörnyéki Kárpát Egyesület felismerte, hogy az útvonal létrehozása csak koncepcionális alapokra helyezve, korszerű szemlélettel lehetséges és ezért elindította a gps technológiára épülő „Kárpátok Bércein Vándorút” nevű programját. A teljesítők előre megadott koordináták és leírások alapján, meghatározott pontokon sziklába rögzített rejtett pecsételőhelyeket („geoládákat”) keresnek meg és a magukkal vitt igazoló füzet és bélyegző párna segítségével bizonyítják ottjártukat. (Lehetőség szerint fotót és beszámolót is készítenek.)