KERÉKPÁRTÚRA SZATMÁR - BEREGBEN


A Mátészalkáról induló bicajos körtúrát nevezhetjük középkori (református) templomok útjának is, hiszen  sorra fölkerestük a vidék - Szatmár és Bereg - legjelentősebb templomait.


Az első napunk igencsak kalandosra sikeredett: az indulásunk előtt a térségben dúló vihar szörnyű rombolást végzett, megbontott háztetőket, hatalmas fákat döntött ki tövestül vagy tört derékba. A délelőtti utunk egy akácfákkal szegélyezett földúton vezetett . . . Nos, az első néhány fotó önmagáért beszél - az akáctüskék "tették a dolgukat"  - még az ötödik napon is okoztak defektet. A nehézségek miatt az amúgy is leghosszabb napunk - 80 km - még hosszabbra nyúlt, fél kilenc is elmúlt, mire a pátyodi szállásunkra értünk.

A többi napon csak az időzített defektek, no meg a rekkenő hőség okoztak némi gondot. Ezért a falvakban nem csak a templomok hűs falai közt, hanem egyéb létesítményekben is kerestük a felüdülést . . . Volt alkalmunk megmártózni az Öreg-Túr (Kölcsén) és a Tisza (Tivadarnál) vízében is. Ez utóbbi nem mindennapi fürdőzés volt, ugyanis miközben lubickoltunk, fölöttünk, körülöttünk éppen tiszavirágzás zajlott! Felejthetetlen élményben volt részünk: a kecses rovarok többezres nászrepülésének szinte részesei lehettünk!

Az utolsó estét Panyolán töltöttük - itt volt a szállásunk - természetesen nem hagytuk ki a híres-nevezetes pálinkafőzde meglátogatását sem.


Galéria I.

Galéria II.


 

Archív: