KÉT NAP ZEBEGÉNYBEN


PKE kerékpárral Zebegényben

 

A két naposra tervezett zebegényi programomat tavaly decemberben hirdettem meg, április 20-i jelentkezési határidővel.

A határidő letelt és alig volt jelentkező. Mónika lelkesen készült a találkozóra, aggódva figyeltük, hogy lesz-e elég jelentkező. A határidő letelt, a függöny lement. Záróra után mégis többen jelentkeztek. Végül is egy jó hangulatú csapat állt össze a két napos zebegényi találkozóra.


Első nap Zebegényből indulva, kerékpáros túrával teszteltük az újonnan épült és részben elkészült kerékpáros utat Szob – Ipolydamásd – Letkés között. Visszafelé a szlovák oldalon kissé kalandos erdei úton jöttünk. A közel 40 km-es túra emlékezetes élmény maradt. Délután flekkenezés volt a kerti szaletliban, a fő szakácsmesterséget Vámos Laci vállalta magára.


Másnap újabb tagokkal kiegészülve vágtunk neki (immáron gyalogosan) a Burda-hegység számunkra még ismeretlen, járatlan rengetegének. Kovácspataktól ahhoz a magára hagyott országzászlóhoz kapaszkodtunk fel göröngyös, sziklás, meredek emelkedőn, ahol még „a madár se jár”. Az országzászlónál mégis egy népes esztergomi társaság fogadott sok gyermekkel… Csodálatos panoráma nyílott a Dunára, a Helemba-szigetre, a Pilisre (Vaskapura, a Szamár-hegyre, stb.) és a Börzsönyre. Az országzászlótól egy rövid, csak a vadak által járt ösvényen értük el a piros turista jelzést, amin kisétáltunk a Sziklákhoz. Ott egy kicsit nosztalgiáztunk: „itt és itt állítottuk fel a Burda teljesítménytúránk egyik ellenőrző pontját”. Onnan a kék jelzést követve kerültük meg a csöppnyi Burda-hegységet.


Helembára leérve, betértünk az ipolydamásdi híd megépülése előtt még szerény kis kocsmaként működő, de mára már magát kinövő, szinte étteremként működő Halász-vendéglőbe. Ott egy kicsit elidőzve indultunk vissza Zebegénybe, mert az otthon maradottak (Reszegey Ági, Vámos Hanna és Victor Mónika) finom ebéddel – ami délutánira sikeredett – vártak.


Mónika és jómagam, reméljük, hogy mindenki jól érezte magát minálunk, Zebegényben a társaságot máskor is szeretettel várjuk.


 

Zebegény, 2024. 05. 17.                                                                  Mályi József


Galéria


 

Archív: