Mária-úti zarándoklat Budapestről Csíksomlyóra

Tizenegyedik alkalommal vállalkoznak rá a zarándokok, hogy 40 nap alatt megtegyék a 970 km utat és elérkezzenek a csíksomlyói búcsúra, a Szűzanyához. Három maroknyi csoport indult Budapestről, a Ferenciek teréről papi áldással. Mi vagyunk a Szentkúti Szűzanya csoport, mi Szentkút felé vesszük az irányt. A Turul és a Szent Anna csoportok más útvonalon haladnak.

 

GALÉRIA ITT

Izgalommal és félelemmel vegyes érzésekkel készültem az útra. Készültem volna, de már el is érkezett április 10-e, az indulás napja.

 

Miért indultam el? Mert szeretek gyalogolni, szerettem volna hitben mélyülni, és szerettem volna magam próbára tenni. Vonzott az ismeretlen út, kihívást találtam benne, méricskéltem az erőmet, a kitartásomat, elégnek bizonyul-e.

 

Mit kaptam az Úttól? Küzdelmet, verejtéket, de sok szeretetet és barátokat is, és sok - sok élményt, felismerést. Megtanultam egy lenni a csapatban, megtanultam értékelni az elém rakott ételt, a megvetett ágyat, a biztató szót. Az Út mindig változást hoz, önmagunk változását. Itt erősebbek leszünk, ott elgyengülünk, de mind eközben nem vagyunk egyedül.

 

A zarándokút felölelte fél Magyarországot, Erdély egy részét. Eljutottunk olyan tájakra, ahol sosem jártam, talán a madár sem járt. Aludtunk parókiákon, apácáknál és hotelban, gazdagoknál és szegényeknél, földön és ágyban. Csömörön matrac jutott, Gödöllőn közös ima, Erdőkürtön meleg étel, Bujákon jó vacsora. Szentkúton kirándultunk, Mátraballán sok szeretet, Egerbaktán finom pizza, Egerben meg szülinap. Kácson szállásunk az erdei iskola, Görömböly -Miskolcon a Szent Rita ház. Miskolcon díszvendégek voltunk, majd átkeltünk a Sajón,a Hernádon. Mádon alvás a plébánián. Tokaj hegyei megigéztek, a tokai bor kábított. Nyírségben homokoztunk, Nyíregyházán megáztunk, Napkoron gulyást ettünk, Máriapócson helyben zarándokoltunk. Bátorligeten ünnepeltünk, Nagykárolyba kísérettel mentünk. Tasnádra mezőkön érkeztünk, Kárásztelekre hegyen-völgyön átkeltünk. Szilágysomlyón eltévedtünk, Zilahon Árpi kísért minket, Hídalmáson énekeltünk, Kidén lovat fogtunk, Bonchidán kastélyt néztünk, Mezőkeszün bosszankodtunk. Nagysármáson felvidultunk, Mezőmadaras előtt csacsifogatra ültünk, Marosszentgyörgyön átkeltünk a Maroson. Jobbágyfalván hegyen alvás, Sóvárad remeteségben remeték voltunk. Parajdon sót kóstoltunk, Bucsin tetőn hegyet másztunk, Gyergyócsomafalvától sokan voltunk, Csíkkarcfalván kalácsot ettünk, Csíksomlyóra végül mégiscsak megérkeztünk.

 

Így történt...                GALÉRIA ITT

 

Rózsavölgyi Hilda

Archív: