NŐNAPI TÚRA A BÖRZSÖNYBEN


Nőnapi túra Drégelyvár felé majd felköszöntés és evés-ivás a Sáfer-kútnál

Napsütéses, hűvös tavaszi időben érkeztünk a találkozóhelyre, mely Drégelypalánktól néhány km-nyire, a vasúti sín mellett, Drégelyvár autóparkolója. Innen macskaugrásnyira található a Sáfer-kút, (más írásmóddal Schaffer-kút) egy jóízű vizű forrás, és körülötte egy kellemes erdei pihenőhely, tűzrakó hely, asztalok, padok, parkolóhely, WC.


A PKE Nőnapi túrái az évek során legendásakká váltak. Így az idei túra is sokakat vonzott, régen látott túratársak, több generáció és több kutya is megjelent, de a koronavírus-veszély miatt kevesebb puszi és ölelés esett meg, mint köreinkben szokásos.

Mályi Józsi túravezető 9.30-kor adta meg a jelet, és megindultunk az "Apródok útján" (ez a tanösvény neve) Bodri kutyával erősítésként, hogy felkapaszkodjunk Drégely várához. A kapaszkodó közepétől néhányan egy hosszabb, de kevésbé meredek úton mentünk fel, de többen voltak azok, akik rohammal, a rövidebbik úton vették be a várat. (Majdnem úgy, mint Ali basa 1552. júliusában, mikor Szondy György védte azt vitézül, élete árán is.)

A tanösvényen rengeteg új információval gazdagodtunk. Nekem legjobban az a korabeli tanulságos horror-történet tetszett, amely szerint egy nagyoroszi (szomszéd falu) varga, megfelelő jutalomért ajánlkozott, hogy megmutatja a törököknek a vár gyenge pontját. Ali basa megígérte, hogy annyi aranyat kap jutalmul, amennyi a bőrébe fér. Mikor a varga jelentkezett a jutalomért, a basa lefejttette a bőrét, megrakta arannyal, és azt mondta a megnyúzott embernek: ilyen jutalmat érdemel az áruló!

Mikor leküzdöttük a sziklákat, lépcsőket és egyéb akadályokat és mindannyian fenn voltunk a vár udvarán, a hős végvári védők emléktáblája előtt Mályi Józsi elszavalta Arany János "Szondi két apródja" című versét, így tisztelegtünk emlékük előtt. Ezt csoportkép is megörökíti.

Ezután folytattuk a túrát a Nagy-völgyi patak völgyében. Itt Melinda az útmenti farakások tetején edzést tartott Bodrinak, majd a "Bernecebaráti tanösvény" Sisa Pista (betyár) emléktúra állomásain bepillantást nyerhettünk egy betyár furfangos történeteibe. A táblákon Sisa Pista kalandjait ízes tájszólással írták le, ezeket Victor Mónika nagy átéléssel, hitelesen olvasta fel. A tanösvény egy szép szurdok oldalán halad, remek kilátópontokról lehet körbenézni; itt volt Nógrád és Hont vármegye határa régen és a barlang, ahol Sisa Pista meghúzta magát. A Sárkánytöréstől a kék jelzésen haladtunk, és leereszkedtünk azon a meredek lejtőn, amerre reggel felmásztunk. (Kb. 12 km-t és kb. 500 m szintet tettünk meg.)

A pihenőnél sokfogásos, illatozó ebéddel vártak bennünket a Főszakácsok. Elsőnek Pataki Jani remek, bográcsban főtt, őzhússal gazdagított gulyásleveséből mertünk. Másodiknak Vámos Laci finom barbecue sültjeiből falatoztunk (volt fűszeres sertésoldalas, filézett csirkecomb, csirkemell, bajor kolbász, virsli) különböző öntetekkel. Desszertnek vargabélest házi baracklekvárral (á la Pataki Jani) és tiramisut (Reszegey Ági remeklése) kaptunk. Folyt a sör, a bor és az üdítők. Nem csalódott, aki már számított a Szabóné Ica féle finom zserbóra.

Miután mindannyian jóllaktunk, és a kutyák is kihancúrozták magukat (a kis fehér kutya Süti nevezetű, Jani kutyája), Vámos Laci felköszöntötte a nőnaposokat egy-egy szál tulipánnal, Mályi Józsi pedig felolvasta nőnapi köszöntő gyanánt Darvas Szilárd egy tréfás írását, címe "A nő teremtése".

Köszönjük Lacinak, Jánosnak és Józsinak ezt a szép napot!

Már türelmetlenül várjuk a következő Nőnapot…

De reméljük, addig még sok szép közös túránk lesz!

(Összefoglalta: Gombos Katalin, Párkány Erzsébet segítségével)


Galéria.


 

Archív: