NYUGDÍJAS TÚRA: BUDAI-HEGYSÉG

Fenyőgyöngyétől az Apáthy-szikláig - a Budai hegyekben

 

Maroknyi csapatunk a Fenyőgyöngyétől indult, ragyogó napsütésben, kellemes kiránduló időben.

A kék jelzést elhagyva az ún. "Feketesalakos úton", azaz a Guckler Károly tanösvényen mentünk el a Virágos-nyeregig. Ez egy kellemes séta volt, végig (majdnem) szintben. A sétaúton kialakított, 14 állomással bíró tanösvényen érdekes kilátópontok és magyarázó táblák színesítették a gyaloglást. A névadó Guckler Károly főerdőmesternek (azaz az Erdészeti Hivatal akkori vezetőjének) nagy érdeme van a budai hegyek kopár részeinek, különösen a Hármashatár-hegy újraerdősítésében.


A Virágos-nyeregnél a Vackorfa előtti asztaloknál meguzsonnáztunk és megcsodáltuk a Csúcs-hegyet és a környező hegyeket, majd nekiindultunk a Vihar-hegy és Hármashatár-hegy "bevételének". Szerencsére Csaba jól ismerte a környéket, és a régi kék jelzésen egy olyan kilátópontra vezetett el bennünket a Hármashatár-hegyen, ahonnan teljes panorámaképet láthattunk egészen a Pilis-tetőig. Ezután felkapaszkodtunk a Guckler Károly kilátóba is, onnan a városra nyílott remek kilátás, bár egy kicsit párás volt az idő.


Együtt megleltük a hegyről levezető jelzést, és leereszkedtünk a Szép-völgybe, ahol a Nagyfejű csajkó tanösvény játszótér és szabadtéri tanterem állomásánál kicsit megpihentünk, majd folytattuk utunkat le a hegyről a Határ-nyereghez. (Azt gondoltam, hogy a tanösvény névadója egy madár, de nem, hanem esetlen mozgású, röpképtelen bogár.)


Egy kis eltévedés után a Glück Frigyes úton az Oroszlán-sziklát elhagyva felkapaszkodtunk az Árpád-kilátóhoz, és megállapítottuk, hogy sajnos a kilátópont panorámájának egy jó részét "elépítették" a környező házak. Ezután leereszkedtünk a Gugger-hegyről és a Vaskapu-hegyen folytattuk a túrát. megcsodáltuk a Vaskapu sziklaképződményt, a vöröses talajt és a remek kilátást az Apáthy-szikláról.


Meredek ereszkedő után (bónuszként) még betértünk a Napraforgó utcába, hogy a közel egy évszázad után is mintaszerű állapotban levő, Bauhaus stílusban épült, kísérleti családi-házas mintatelep villáit megcsodáljuk.


Remek időben, jót kirándultunk!

Összesen kb. 15 km-t és kb. 400 m szintet mentünk.


Összefoglalta: Gombos Katalin


Galéria


 

Archív: