Nyugdíjas túra: Esztergom, 2023. október 31.

Az esztergomi sétánkat Zölei Betty vezette. A látnivalókban gazdag város számos műemlékét megnéztük, de jócskán maradt egy következő látogatásra is.

Esztergomi túránkat a Várhegyen fekvő Szent István téren kezdtük meg. Elhaladva a tér két oldalán fekvő kanonoksori épületek (lakások) előtt, a Bazilikához értünk. Sajnos kívül-belül nagyszabású felújítási munkálatok folytak, így sokat veszített a pompájából. Kárpótlásként a Főszékesegyházi Kincstárban megcsodáltuk az évszázadok során összegyűjtött műkincseket.

Az eső felerősödött, így a várban találtunk menedéket, ahol értékes történelmi áttekintést kaptunk egy lelkes múzeumi teremőrtől. A vár, a Várhegy a Királyi Palota mindmáig magába sűríti Magyarország történelmét is: az Árpád korban az ország fővárosa, királyok székhelye, majd érseki város lett. Itt született István király. Impozáns ebédlőjében valamennyi királyunk képmása látható.

A „Macskalépcsőn” lefelé elértük a Víziváros negyedet. Balszerencsénkre zárva volt a Dzsámi, a Veprech-torony, a Rondella Kávézó. A Kis-Duna sétányon haladva kívülről megnéztük a Prímási palotát, a Loyolai Szent Ignác Templomot, a Szent Erzsébet Gimnázium épületét, a Mária Valéria hidat.

Hamarosan elértük a Széchenyi teret, Esztergom ékkövét. Széles (régen piac) tér, körben barokk épületekkel, szökőkutakkal, szobrokkal, éttermekkel, kávézókkal és a beállványozott árkádos Polgármesteri Hivatallal.

Utolsó jelentősebb látnivalónk a Szent Anna templom volt. Kerektemplomnak is nevezik, mert a Bazilika kicsinyített mása. Packh János építész, az esztergomi Bazilika dómjának megépítését kísérletezte rajta.

Az esős idő ellenére szívünkbe zártuk Esztergomot. Olyan sok látnivaló maradt még, hogy többször is visszatérünk ide. Pl. Múzeumok: Duna, Keresztény, Balassa Bálint, Babits Mihály Emlékház, Aquasziget, Palatinus-tó, Strázsa-hegy, Pálinka Patika.

Összefoglalta és a túrát vezette: Zölei Betty

Galéria

Archív: