Nyugdíjas túra: Kiskőrös, Petőfi 200; 2023. november 28.

Csapatunk ezúttal Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülőhelyén járt. A célunk a 200 évvel ezelőtt született nagy költőnk emlékhelyeinek felkeresése volt, de bejártuk a János Vitéz Látogatóközpont meselabirintusát is.

Csapatunk ezúttal Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülőhelyén járt. A célunk a 200 évvel ezelőtt született nagy költőnk emlékhelyeinek bejárása volt, melynek első állomásaként a Petőfi Emlékmúzeumot tekintettük meg szakszerű vezetéssel. Ez a tárlat Petőfi életének hét évét mutatta be, azt a termékeny időszakot, amikor évente százával ontotta a verseket. Természetesen az életrajzi elemeket nyomon követhettük a térképeken, a képeken, a tablókon. Életének állomásairól nem írnék, tanultunk róla, érettségiztünk belőle. Azt viszont talán sokan nem tudják - én sem tudtam -, milyen családszerető volt, milyen komoly összegekkel támogatta elszegényedett szüleit, életük utolsó szakaszában pedig felhozta őket Pestre és gondoskodott róluk.

A tárlatvezetés után egy rövid megemlékezéssel mi is adóztunk Petőfi emlékének néhány verse elmondásával, vagy felolvasásával. Párkány Erzsi igazi csemegét hozott: Dr. Kubassek János írását a költő vándorlásairól, életének földrajzi vonatkozásairól.

Az emlékmúzeumból annak udvarára mentünk ki, ahol számos műfordító mellszobrát állítottak fel, akik jóvoltából Petőfi a világon ismertté vált. A kínaiaknál annyira kedvelik, hogy része az ottani iskolai tananyagnak is.

A szülőház volt a következő állomás. Tipikus parasztház; pitvar, nyitott kéményű konyha, tisztaszoba, benne az ágy, amiben a költő született, lakószoba. A ház bérlemény volt, az apa itt bérelt mészárszéket a költő születése idején. Ugyan volt házuk Szabadszálláson, de a munka miatt a család vándorolt.

Ezután egy kis kávézás következett (Coffer), és mivel a zord időben sétálgatni a városban nem volt öröm, néhányan egy korábbi busszal haza is mentek.  Maradtunk páran, akik még bóklászni vágytunk és bóklászásunk alatt a János Vitéz Látogatóközpontba tévedtünk. Szerencsére! Önfeledt örömmel mentünk végig a mese megelevenített állomásain. Közben Mártival elhatároztuk, hogy újra elolvassuk az elbeszélő költeményt.  Nagyon jól szórakoztunk és bátran mondhatom, hogy egy egész családnak élmény lehet egy kiskőrösi látogatás. Köszönjük Erzsinek a gondosan előkészített programot.

Lejegyezte: Madarász Erzsébet
Galéria

Archív: