Nyugdíjas túra: szentendrei Skanzen, Bükkös-patak, 2023. október 24.

Szentendrén a Skanzen újonnan nyílt erdélyi részlegébe látogattunk, majd a Bükkös-patak mentén ereszkedtünk le Szentendre belvárosába.

Bemelegítésképpen a Felső-Tisza-vidék falusi portáit látogattuk meg. Majd egy korabeli, újraépített határátkelőn, „alapos vámvizsgálat” után „busszal” jutottunk át „Romániá”-ba.

Furcsa, ultramodern, nyakatekert építményeken keresztül egy fekete „doboz”-ba jutottunk. Itt minden felületre kivetítve Erdély történetéből kaptunk látványos sűrített ismertetőt.

További meglepetéseket tartogatott a XIX. század elejét megidéző, még épülőfélben levő erdélyi vidéket megidéző terület.

A „fekete doboz”-ból egy szép főtérre vezetett az út. Boltok és egy fényes kávéház nyílt a térről. Mindenhová kíváncsian léptünk be, először a gyógyszertárba. Fiatalító kenőcsöt, illatszereket kínált egy, a portékáit lelkesen dícsérő „gyógyszerész”. A nyomdában a „korabeli” nyomdász részletesen elmesélte az ide áthozott nyomdagépek történetét és a századfordulós nyomdászok világát. A kávéházban is elüldögéltünk és beszélgettünk a finom kávé mellett. A már hagyománnyá váló saját kínálnivalóinkat is elővettük. A templom következett, ahol részletesen ismertették a templombajárás szokásait. Az erdélyi szászok kultúráját több vitrin mutatta be. Az iskolában az iskolapadban ülve hallgattuk egy volt tanítónőtől, hogyan tanultak a falusi gyerekek. Még egy futó látogatást tettünk a rőfösüzletben, ahol öltönyanyagot akartak „rábeszélni” Gáborra. De már igyekeztünk visszafelé „Magyarország”-ra, mert várt ránk a Bükkös-patak – meg sajnos a szemerkélő eső is. A patak kezdeti szakaszán hiába kerestünk átkelőhelyet, csak sokkal lejjebb találtunk megfelelő hidat. A turistautat egy építkezés zárta le. Így kerülővel egy temetőn keresztül és egy új iskolaépület kertjén át sikerült továbbhaladni. Ahogy egyre lejjebb ereszkedtünk, luxusvillák tűntek fel. Megnéztük az egyik házat, amely mostanában építészeti díjat nyert, de a mi tetszésünket nem nyerte el.

Vissza fogunk még jönni a Skanzenbe, mert kíváncsiak vagyunk a most még épülő, további erdélyi emlékekre is.

Összefoglalta: Párkány Erzsébet

Galéria

Archív: