Nyugdíjas túra: "A szív útja" Budán, 2023. november 7.

Történelmi emlékek nyomában Nyéken voltunk és erdei sétát tettünk a "hárshegyi tanösvényen az egészséges szív- és érrendszerért".

A budai "Szív-kör"-t jártuk be és megismertük hírességek villáit a környéken Megyeri Gábor kalauzolásával.

2023. november 7-i sétánk a Hűvösvölgybe tartó villamos Zuhatag sori megállójából indult. Ennél a megállónál szállt le Bartók Béla is, mikor  Csalán utcai otthonába tartott. A környék villáit és egyéb nevezetességeit megtekintendő séta sokakat vonzott, Megyeri Gábor túravezetésével tizenhatan indultunk útnak a Keskeny utcán, hogy  a Hűvösvölgyi úton található épületekről többet megtudjunk.

Gábor őslakos, ugyanakkor nagyon felkészült a túra vezetésére; a timpanonos házról, melynek tornácán egy szobor üldögél, megtudtuk, hogy valaha Molnár Ferenc, író és színműíró és Fedák Sári, az egyik legnagyobb magyar primadonna élt benne. Bár ők "csak"  bérlők voltak, a ház kialakítása igényeiknek megfelelően történt, és egy 200 főt  befogadó színház is helyet kapott az épületben. A két művészember kapcsolata viharoktól sem volt mentes, és bár összeházasodtak, hamarosan elváltak. Molnár Ferenc Az üvegcipő című színművében a kettőjük kapcsolatát dolgozta fel.

A következő, macskaugrásnyira levő villában élt egy ideig Szerb Antal, míg el nem vitték munkaszolgálatra. A villát egy operettprimadonna, Küry Klára építtette. Szerb Antal, a ragyogóan tehetséges irodalomtudós emlékét egykori otthona előtt botlatókő, és a környéken utcanév és emléktábla őrzi.

Egy-két házzal odébb található Márkus Emília villája, melyben most a Fővárosi Szabó Ervin könyvtár egyik fiókja is található, de van benne fodrászat és lakások is. A valaha nyaralónak épült házban élt a híres drámai színésznő, a "Szőke Csoda", akinek első férje, Pulszky Károly művészettörténész az Iparművészeti Múzeum megalakulásában nagy szerepet játszott. A villában, mely az akkori művészvilág kedvelt találkozóhelye volt,  jelentős műkincsek kaptak helyet. " Az épület szalonját egy 1913-as tudósítás szerint eredeti Donatello-fejszobor és Tiziano-festmény díszítette, hazai mesterek, például Lotz Károly vagy Rippl-Rónai József képei mellett."

A Hűvösvölgyi út másik oldalán, a Márkus-villával szemben található a Pannónia Rajzfilm és Animációs-film Stúdió 1958-ban megnyitott, a kor építészeti stílusát tükröző épülete.

A Márkus-villa közvetlen szomszédságában építtette fel Herczeg Ferenc író az otthonát. Az író a jelenleg magas kőfaltól és terebélyes fáktól az utcán alig látható ház megtervezésében aktívan részt vett. Ő adta meg az építésznek az általa fontosnak tartott helyiségeket. Az 1912-ben épült, kissé erődszerű, tagolt tetőszerkezetű ház homlokzatán ott van a monogramja (HF) és az építés éve  is.

A Solymár irányába tartó ősi útvonal, a mai Hűvösvölgyi út mellett megtekintettük a Nyéki Vadászkastély, vagyis a szállást nyújtó lakópalota és a mellette álló fogadóépület romjait – utóbbiban egykor királyi lakomákat, fogadásokat tartottak –, valamint az ezektől mintegy 150 méterre lévő egykori királyi kápolna falmaradványait. A korábban Mátyás király kastélyának tulajdonított épületegyüttes romjainak megtalálása regénybe illő történet, és a részletesebb vizsgálatok, feltárások korábbra datálják az épületek keletkezését.

Mielőtt felkapaszkodtunk volna a Széher úton az erdőbe, még megtekintettük a villát, melyben valaha Fekete István is élt. Az eredetileg 12 szobás villát egy ötgyermekes, tehetős özvegy, Tömöry Károlyné vásárolta meg 1917-ben, akinek férje huszár önkéntesként az I. világháborúban hősi halált halt. 1919-ban az asszony férjhez ment Rajnai Gáborhoz, a kor ünnepelt színészéhez, kinek vadásztársa volt Fekete István. Miután Feketééket kibombázták a lakásukból, a villában kaptak egy lakrészt. A Tárogató úton működő Assisi Szent Ferenc Leányai zárdát a kommunista rendszer 195O-ben megszüntette, ezért Rajnainé felajánlotta a nővéreknek a villa földszinti lakatlan szobáit kápolna céljaira. Így jött létre a villában a ma is működő Tárogató úti Jézus Szíve kápolna.

Miután Gábor jóvoltából megismerkedtünk a környék érdekes lakóinak történeteivel, a Széher úti Szent Ferenc Kórház által létrehozott az „Út az egészséghez program” keretében végigjártuk a "Hárshegyi tanösvényt az egészséges szív- és érrendszerért", betegség-megelőzési céllal. A "Szív-kör" séta előtt egyet szusszantunk, Erzsi által hozott remek sós rudat ropogtattunk üdítő (!) italok mellé.

A Gyermekvasút Szépjuhászné megállójánál tartottunk ebédszünetet, a forralt bor, tejeskávé, vagy paradicsomleves mellé jól esett Dóri friss krumplis pogácsája és fahéjas sütije, vagy Ica híres zserbója.

Kellemes séta után értünk vissza a kiinduló pontra. Innen leereszkedtünk a Hűvösvölgyi útra, ahonnan a "Magyar Királyi Tébolyda" néven 1868-ban épült és 2007-ben bezárt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI), azaz a Lipótmezei Elmegyógyintézet  elhagyott épületeit tekintettük meg kívülről. Szomorú volt látni, hogy - amint Gábortól megtudtuk - egy majdnem akkora épület, mint a Parlament, ahol az I. világháború idején 1400, a II. világháború idején 2000 beteget láttak el, kihasználatlanul áll.

Remek őszi időben, jó hangulatban összesen 7 km-t tettünk meg.

Köszönjük a szakszerű és érdekes túravezetést Megyeri Gábornak!

Köszönjük a tervezést Párkány Erzsinek!

Összefoglalta:  Gombos Katalin

Galéria

Archív: