Nyugdíjas túra: Tiszaigari Arborétum és Mátyás király fája, 2023. november 21.

A tavasszal már bejárt Tiszaigari Arborétumban kószáltunk. Akkor friss zöld levelet bontott, így ősszel rozsdabarna színű lett a Magyarországon egyedülálló ültetett mocsárciprus-erdő. Puha rozsdaszínű avarban jártunk. A sokféle tölgyfajtával beültetett tölgyfa-iskolát is bejártuk. Az arborétumon kívül egy szántóföld közepén találtuk meg Mátyás király vastag törzsű 400 éves fáját.

Két autóval nyolcan érkeztünk Tiszaigari Arborétumba. Automata beléptetőn lehetett bejutni az arborétum területére. Egy díszes utánfutóra felkapaszkodtunk fényképezkedni. Szépen gondozott sétányok vezettek a mocsárciprusok felé. A tűlevélhez hasonló levelek megbarnultak. A dekoratív termés a tobozhoz hasonlít. Élvezetes volt a lehullott levelek között járkálni. Különlegesek voltak a szokatlan levélformájú tölgyek. Egy rózsakertet is kialakítottak az idén a csatorna túlpartján. Egy tölgyfa-iskolában - ahol padokat alakítottak ki - megettük az elemózsiánkat. A sok kínálgatás sem maradt el. A bejárat közelében megcsodáltuk az égő vörös borbolya-bokrokat.

Béla hívta fel a figyelmünket arra, hogy a térkép szerint a közelben található „Mátyás király fája”. Ehhez el kellett hagyni az arborétum területét és megkerülni egy szántóföldet. Utólag beazonosítottam az itt termesztett növényt: „talajművelő retek”, ami javítja a talajt. Messziről látszott a méltóságteljes, kerek koronájú tölgyfa. Tábla tájékoztatott a fával kapcsolatos meséről, mely szerint a fa Mátyás király leszúrt sétapálcájából sarjadt ki. A sok viszontagságot megélt kb. 400 éves fa óriási törzse még mindig lombos, bár több letört vastag ága hever mellette. Persze itt is fényképezkedni kellett.

Ezután Tiszafüredre kocsikáztunk, ahol körbesétáltuk a „Fesztivál-félsziget”-et. Más volt ennek az őszi hangulata, mint a korábbi, majális utáni sétánk során.

Hazafelé köd ereszkedett a tájra, az autóink gyorsan suhantak hazafelé.

Szép őszi napunk volt, jó volt együtt kirándulni.

Összeállította: Párkány Erzsébet

Galéria

Archív: