PKE nyugdíjas túra: Balatonkenese, Balatonakarattya, 2024. június 11.

Meglátogattuk a balatonkenesei református templomot. A magaspartra felérve felmásztunk a Soós hegyi kilátóba, és gyönyörködünk a kilátásban. Visszatérve Kenesére a parti nyaralók mentén elsétáltunk Balatonakarattyára, ahol vendéglátóink finom bográcsos paprikáskrumplival és borral vendégeltek meg.

 

Tizenhárman foglaltuk el a balatoni vonat fél vagonját. Az élénk csivitelésben alig vettük észre, hogy már megérkeztünk. Az állomáson várt minket Dóri és Gábor, akik ezen a napon Balatonkenesén és Balatonakarattyán kalauzoltak bennünket. Sőt terven felül paprikáskrumplira és süteményre hívtak meg a túra után.
 
 
Az egyszerűségében szép balatonkenesei református templom megtekintésével kezdtük. Az Árpád-kori eredetű alapokkal büszkélkedő templom történetéről a tiszteletes mesélt nekünk. A templom melletti gondozott parókiára is beinvitált minket. Ezután felmentünk a temetőn keresztül a Soós-hegyre. Szívszorító látvány az itt elesett német katonák temetőrésze. A II.Világháborúban véres frontvonal keresztezte itt a környéket. Meredek kapaszkodó vitt a löszfal szélén a kilátóhoz. Csodás látvány innen is a Balaton.
 
 
Visszaindultunk, majd néhányunkat Dóri autóval elvitt Akarattyára, hogy a bográcsozást előkészítsék. A többiek Gáborral végigsétáltak a part mentén Balatonakarattyára. A bőséges esőzés során a part közelében kisebb tó alakult ki, amelyben vadkacsák úszkáltak. Láttunk a sok hagyományos nyaraló között modern, nagy luxusüdülőt is. (Még azért lehetőséget hagytak egy keskeny úton a szabadstrandhoz kijutni.) Egy dúsan benőtt, lépcsőkkel tarkított feljárón feljutottunk a Kisfaludy sétány muskátlis, panorámás pihenőjéhez. Visszaemlékeztünk, hogy ezt a szép széles sétányt tavaly is megdicsértük.
 
 
A túra végén (10,5 km) betértünk Dóri és Gábor akarattyai nyaralójába, ahol már nagyban rotyogott a kondérban a paprikáskrumpli. Sári a tűzrakásban (is) kiválóan szerepelt. Dórit, Gottit és Icát is köszönet illeti az ízes bográcsos vacsoráért. Sütemények, borozgatás, jó beszélgetés emelte az együttlétünk hangulatát. 
 
 

A vendéglátás után még kimentünk a közeli kilátóhelyre a megunhatatlan balatoni panorámára vetni egy pillantást. Érdekes fénysugarakat engedtek át a felhők és szép fények játszottak a vizen. Jó későn és fáradtan szálltunk fel a vonatra. Már a következő szegedi városnézést tervezgettük...

Összefoglalta: Párkány Erzsébet

Galéria

Archív: