PKE nyugdíjas túra: DUNAKESZI Teknős tanösvény + Újpesti tanösvény + Mókaliget; 2024. május 28.

Dunakeszin a Teknős tanösvény jól kitáblázott, mocsár felett kiépített útvonalát jártuk be a legfiatalabb túrázónkkal, Zsombikával. Ezután a sűrűn szúnyogos újpesti Farkas-erdőben barangoltunk és egy alkalmas pihenőhelyen uzsonnáztunk.  Innen a picinyke Mókaligetbe (újpesti mókuspark) mentünk át. Mókust itt ugyan nem láttunk, de a fenntartó bácsika kiapadhatatlanul mókázott.

Galéria

 

A legfiatalabb "nyugdíjas" túrázóval a Teknős Tanösvényen

 

A szélrózsa minden irányából 23-an érkeztünk 2024. május 28-án a dunakeszi Auchan áruház parkolójába, hogy megtekintsük a Teknős Tanösvényt, ezt a legtöbbünk számára ismeretlen, a régi lápok felszámolása után megmaradt különleges környezetet. Nagy öröm volt, hogy sok kedves, régen látott és új túratárs is tudott jönni, de a sztár és "díszvendég" Zsombor, Vámos Hanna 5 hónapos fiacskája volt. Zsombi tiszteletére az idő is ragyogó volt, végig napos, nyári időben sétáltunk.

A  Teknős Tanösvényt 2023. augusztusában adták át a nagyközönségnek. Azért hozták létre, hogy közelebb hozzák a "városi lakossághoz az egykor a Duna-völgy jelentős területeit elfoglaló tőzegláp egyik utolsó megmaradt darabját".

A tervezést és kivitelezést a Paradigma Ariadné Építésziroda végezte, amelynek már volt gyakorlata tanösvény-tervezésben. Nagyon érdekesek az építészek elképzelései és érvei a megvalósítással kapcsolatban: "Reflektálva a lenyűgözően gazdag természeti környezetre olyan rejtőzködő építményeket és útvonalakat helyeztünk el, amelyek önmagukban is felfedezésre hívnak a dunakeszi láp mélyében."

A Tanösvény elején megismerkedünk a lápnok-kal. Ő olyasmi, mint a gond-nok, de mindent tud a lápról, és a tájékoztató táblákon Ő mesél. Rengeteg dolgot tudhatunk meg, ha van időnk végigolvasni a feliratokat és végigbogarászni az ábrákat. A valaha összefüggő lápterület megmaradt darabkájának igen gazdag az élővilága, és nemcsak a névadó mocsári teknős, hanem a Magyarországon fészkelő madárfajok mintegy egyötöde, 50 madárfaj is megtalálható ezen a kis területen. Érdekes módon a "műtárgyak" a területen nem a megszokott csúcsos kilátó-forma vagy fészer-forma, hanem kék színű kocka-formák együttese, mintegy hangsúlyozva, hogy azok nem a helyi természet részei.

Sokan voltunk a társaságban, csiviteltünk, ezért 2 teknőst, 1 mókust, 2 békát és 3 kiskacsát láttunk, a többi állatok elbújtak a zajtól. Rengeteg madár volt, versenyt csiviteltek velünk.

Ezután elbúcsúztunk a teknősöktől és Zsombitól, akinek további fontos délutáni programjai voltak (pl. alvás), és egy kék busszal átvonultunk az újpesti Farkas-erdőbe.

Újpest iparosodása során a terület vizes élőhelyei és nagy homokpusztái felszámolásra kerültek. A Pilisi Parkerdő egy mintegy 50 hektárnyi területre fákat telepített, így jött létre a Káposztásmegyeri lakótelepek szomszédságában a Farkas-erdő. Itt is van "Út az egészségért" elnevezésű tanösvény, mint  Hárshegyen. Láttunk tornagyakorlatok végzésére alkalmas eszközöket is, ezek az itt sportolóknak tesznek jó szolgálatot. Találtunk egy piknikező helyet is, ott megálltunk, uzsonnáztunk és megkóstoltuk Szabó Ica híres zserbóját, és egyéb gyümölcsöket és csemegéket, amiket magunkkal hoztunk.

Sétánkat a Gimnáziumhoz közel, egy helyi jelentőségű, környezeti nevelési célzatú "intézménynél", Laci bácsi Mókaligetnek nevezett egyszemélyes madár- és mókus-etető kertecskéjénél fejeztük be. Ez egy kb. szobányi elkerített erdőrészlet, ahol rengeteg különböző madáretető van felaggatva a faágakra és mindenhova. Továbbá a fák között hosszú vízszintes póznák biztosítják, hogy a mókusoknak még csak ugrania se kelljen egyik fáról a másikra. A mókusok itt ugyanazt kapják enni, amit a madarak, de a madaraknak itató- és fürdőhely is rendelkezésükre áll. A környékbeli gyerekek szívesen időznek itt, mikor érkeztünk éppen egy kétéves és ötéves testvérpár vett búcsút Laci bácsitól, aki láthatólag örömmel és elkötelezetten felügyel a madarakra és a mókusokra, és szívesen beszélget a látogatókkal.

Összesen kb. 6 km-t tettünk meg.

Köszönjük a vezetést és a tervezést Párkány Erzsinek!

Összefoglalta:  Gombos Katalin

 

 

 

Archív: