PKE nyugdíjas túra: Farmosi szikes legelő és láp

Ez alkalommal az Alföldre megyünk. Farmos mellett van egy nagy láp, egyik utolsó maradéka az alföldi kiterjedt vízivilágnak. Mellette pedig szikes legelők vannak. A Farmosi Madárvártát, a Kékbegy tanösvényt és a Sóvirág tanösvényt is megnézzük.

A Keleti pályaudvarról indulunk 9:15-kor a Z60-as vonattal. A vonat Szolnokra megy, mi Tápiószentmárton megállóban szállunk le 10:14-kor. Először szántóföldek között megyünk, de másfél kilométer után már kiérünk a vizes terület széléhez. Innen eleinte balról holtágak szegélyezik az utat, majd nádas mellett haladunk tovább, míg ki nem érünk a szikes legelőre. Itt jobbra letérünk a szekérútról és egy ösvényen bemegyünk a nádasba. A farmosi madárvártán megpihenünk. Ez egy újonnan felépített központ, ahol nyaranta madárgyűrűző táborok vannak, de innen szervezik a tavaszi békamentő akciókat is. Egy remek 12 perces filmecske is készült az itteni tevékenységről, érdemes megnézni!

https://youtu.be/nhqcvveWbm4

Ezután következik a pallósor, ami átvisz a lápon. Ez a Kékbegy tanösvény. Visszaérve a szikes legelőre továbbhaladunk Farmos felé. Közvetlenül a falu előtt egy újabb tanösvény fogad bennünket:
a Sóvirág tanösvény. Ez a szikesek világát mutatja be. Utána már hamar kiérünk a farmosi vasútmegállóba.

A vonatok óránként mennek a Keletibe. Úgy gondolom, hogy a 15:41-es Z60-as vonatot érjük el, de lehet, hogy egy órával korábban jutunk ide. Ez a vonat 16:45-kor ér a Keletibe.

A táv kb. 9 km, szint gyakorlatilag semmi.

Dátum: 
2024. április 23.