PKE nyugdíjas túra: Kisvonatozás és fürdés Csisztafürdőn, 2024. március 26.

Egy ejtőzős, de tartalmas napot töltöttünk kilencen ezen a szép tavaszi napon a Balatontól délre fekvő, még felújítás és bővítés alatt levő Csisztafürdőn. Petya javasolta ezt a programot teljes megelégedésünkre.

Vonattal indultunk a gyógyfürdős programunkra. Még Kelenföldet sem értük el, de már a múlt héten szedett medvehagymából készített finom süteményt kínálta Dóri a csapatnak. A tiszta időben a vonatablakból jól látszottak a Balaton északi partján emelkedő hegyek. A teljesen felújított balatonfenyvesi vasúti megállóból (példaértékű WC-vel!) egy élénkpiros mozdony 24 km/óra sebességgel „száguldott” a zöldre festett vagont húzva. A hagyományos fapados, szép tiszta vagon közepén egy kályha állt, mellette rendben feltornyozott fahasábokkal. Az utunk során a kisvonat ablakából mezei nyulat és fácánokat láttunk a frissen kizöldült lápos mezőkön.

A csisztafürdői állomás is vadonatúj, ahonnan egy retró hangulatú minitelkekből és bodegákból álló keskeny utcácskán jutottunk el a még építés alatt álló fürdőbe. Az óriási „Berek Látogatóközpont” épülete még használaton kívül áll, nem tudtak a helyiek felvilágosítást adni, mikor fog működni.  Kellemes, meleg vízben dagonyáztunk, néhányan a szaunát is igénybe vették. A büfé túl szerény kínálatát magunkkal hozott medvehagymakrémes kiflivel és szendvicseinkkel egészítettük ki.

Visszafelé is csak 1-2 utas utazott rajtunk kívül a kisvonaton. A mi kis kilencfős csapatunk alaposan fellendítette a kisvonat forgalmát.

Balatonfenyvesen volt annyi időnk, hogy kisétáljunk a Balatonhoz a jachtkikötőnél. Látványos itt a balatoni panoráma, a szemközti hegyek sziluettjei mutatósak.

A gyorsvonaton hazafelé kellemetlen incidens zajlott mellettünk: két hangoskodó, jegy nélküli fiatal pimaszkodott a türelmét el nem vesztő udvarias kalauzzal. A vonat utasai csak lapítottak.

Összeállította: Párkány Erzsébet

Galéria

Archív: