PKE nyugdíjas túra: Mátraszentimre - Fallóskút, 2023. december 12.

A 2023. december 12-i túrán jubileumot ünnepeltünk, mert a 2023-as évben ez lett a PKE nyugdíjas csapatának 50. túrája. A Luca-nap körül a Mátrában mindig található hó - tavaly is akkor túráztunk Galyatetőn - most még tovább merészkedtünk felfelé a hegyen.

Nyolcan indultunk el autóbusszal, és miután bejártuk az összes férfi-keresztnevű mátrai települést, Mátraszentimre központjában leszállva azonnal a Csörgő-patak völgye felé vettük az irányt. Az út lefelé vezetett, és az enyhén olvadt hóval borított, néhol sáros ösvényen egyenletesen haladtunk el a Rothadt-bérc mellett.

 

Mikor a Narád-patak és a Csörgő-patak találkozásánál a Hutahely nevű pihenőhöz értünk, a csoportkép készítése után át kellett kelnünk a patak túlsó partjára, mert az út ezen a túrán mindig a másik parton folytatódott. Az átkelést ki-ki vérmérséklete és kockázatvállalási készsége szerint abszolválta, közepes és nagy sikerrel. (A nagy siker az volt, ha belecsúszás nélkül sikerült átkelni.) Ezután az út a patak medre felett egy keskeny ösvényen vezetett, fel és le. Voltak kidőlt fák is, melyeken át kellett jutni, és újabb átkelések a Csörgő-patakon, szám szerint összesen négyszer. A jelzett mini-vízcsobogót nem találtuk meg, de a kilátópontról remek kilátás nyílt a környező hegyekre, és ekkor a nap is határozottan kisütött.

A kilátópontnál ebédeltünk, és jól esett Madarász Erzsike finom házi almáspitéje, Ica ízletes mézes zserbója és a Csaba által készített sokféle formájú, kitűnő karácsonyi mézes. Volt alkoholos támogatás is, védőitalként, tekintettel az időjárásra és az átélt izgalmakra.

A kilátópont után nem sokkal a Mária-útra tértünk át, a Csörgő-szurdok meglátogatását szebb időkre halasztottuk. Még egyszer átkeltünk a patakon, majd a különös nevű Fiúsom-patak mellett vezető,  mindvégig emelkedő úton, értünk be Fallóskútra.

Néhány perc múlva a reggelről ismerős gépkocsivezetővel megérkezett a busz, beültünk, és mire Mátrafüredre érkeztünk, már besötétedett. Nagyon szép túra volt, kivéve azokat a szakaszokat, mikor a Csörgő-patak melletti keskeny ösvényen kellett haladni.

Tiszta, néha napos, télies időben, jó hangulatban összesen 7,4 km-t és 220 m szintet tettünk meg.

Köszönjük a tervezést és túravezetést Párkány Erzsinek!

Összefoglalta:  Gombos Katalin

Galéria

 

Archív: