SÉTA A NAPRAFORGÓ UTCÁBAN ÉS HŰVÖSVÖLGYBEN

Nagy volt az érdeklődés a Napraforgó utcai séta iránt, ugyanis 2023. február 28-án a PKE nyugdíjas túracsapata és Horváth Márti összesen tizenketten találkoztunk a hűvösvölgyi végállomáson, hogy egy kis erdei séta után felfedezzük az építészettörténeti jelentőségű Napraforgó utcai kislakásos mintatelepet. Míg várakoztunk, elfogyasztottuk azt a sós sütit, amit Erzsi a látogatás végére szánt, és került mellé alkoholos kísérő is, mert szép, napos idő volt, de azért hideg.

Vezetőnk ezúttal Megyeri Gábor túratársunk volt, aki az egykori Balázs vendéglő hűlt helye mellett felvázolta, merre megyünk és miket tervezünk megnézni a séta során. Az Ördögárkon átkelve a vitorlázó repülőtér mellett, a Glück Frigyes úton haladtunk. Megszemléltük a Mátyás király vadaskertje emlékoszlopot, majd a Határ-nyereg után a Kondor út felé vettük az irányt.


Itt található a nagyságából és korona-alakjából kb. 130 évesnek becsült libanoni cédrus, amely egy különleges példány. A cédrus fagyérzékeny, ezért csoda, hogy megmaradt, és további fennmaradása érdekében kb. egy házhelynyi kis parkban törvényes védelem alatt áll.


A Kondor út tetejéről remek kilátás nyílt a völgyben található házakra, és itt magyarázta el Gábor, hogy a háború előtt nagypolgári, sokszobás villák voltak itt jelentős méretű parkokkal, némelyik máig megmaradt, de a legtöbbnek a kertjét felszabdalták, új házakkal sűrűn beépítve a területet.


A Széphalom utcán jutottunk el a Nagyhídhoz; ezt a környéket sokan a korábbi túrákból felismerték, itt halad el a zöld jelzés az Apáthy-szikla felé.


Az ismerkedést a Napraforgó utcai kislakásos mintateleppel az Ördögárok bal oldalán futó Pasaréti úton tett sétával kezdtük. A lombok híján innen jól láthatók voltak az egyes épületek formái, és az építészeti elgondolások különbözősége. A Napraforgó utca elején emlékoszlop foglalja össze a főbb tudnivalókat a telep építéséről és az alkotók célkitűzéseiről; "kerestük... a napot, az éltető meleg napsugarat, a házainkat is a nap járásához irányítottuk és így kapta a mi kis új utcánk a "Napraforgó" nevet." (idézet Dános László 1931. november 7-én mondott megnyitó beszédéből)


A Mintatelep 1931-ben épült fel, rekordidő alatt, januártól novemberig, közművesítéssel és útépítéssel együtt, a Fejér és Dános építő cég beruházásában. A 22 házat, melyek között dupla ház is volt, 16 építész tervezte, volt építész, aki többet is. (Ikerházakról itt nem beszélhetünk, mert az összesimuló házak két fele legtöbb esetben különböző.) A házak, melyeket közép-polgári életvitelre terveztek, a tervezőasztalról keltek el, ezért a leendő tulajdonosoknak lehetőségük volt módosításokat kérni a tervezőktől, melyeket ők a Megrendelő igényeinek megfelelően lehetőség szerint végrehajtottak.


Gábor lebilincselően érdekesen mesélt az egyes házakhoz kapcsolódó történetekről, a különböző korú és szemléletű építészek részvételéről a projektben, az új műszaki megoldások felhasználásáról, a házak további sorsáról, a szakszerűtlen változtatásokról, a valaha itt élt emberekről, tulajdonosokról és bérlőkről. 2017-ben létrejött a Napraforgó utcai Bauhaus Egyesület, melynek Gábor az elnöke, azzal a céllal, "hogy a kísérleti mintatelep egységét megőrizze és gondozza."


Az építészettörténeti séta után betértünk Dórihoz és Gáborhoz, és közvetlen közelről tapasztaltuk meg Hajós Alfréd családi ház építő tehetségét. Kaptunk remek forralt bort, hozzá sajtos sütit és csokit is, majd remek hangulatban köszöntük meg a Groó-Megyeri házaspárnak a vendéglátást és a tartalmas vezetést.


Köszönjük a vezetést Megyeri Gábornak, és a tervezést Párkány Erzsinek!

Összefoglalta: Gombos Katalin


Galéria


 

Archív: