TISZAIGARI ARBORÉTUM

Ezen a kicsattanóan szép, meleg, napsütéses tavaszi napon egy különleges arborétumban jártunk. A virginiai mocsárciprus két és fél hektárnyi tiszta állománya teszi egyedivé ezt az arborétumot. Emellett nagyarányú rekonstrukció során egy tölgy fajtagyűjtemény kialakítása indult meg, amiből egyelőre facsemetéket láttunk. Mivel a tölgy lassan nő, negyven év múlva tudnánk gyönyörködni az akkorra már kifejlett tölgyerdőben…

Tiszaigarra nem egyszerű eljutni. Hatan többféleképpen jöttünk össze: Budapestről vonatokkal és busszal, Péter Poroszlótól biciklivel, Ica busszal-vonattal átszelve az Alföldet. A tiszaigari buszmegállónál villanyoszlopokon két gólyafészekben tollászkodó gólyákat láttunk. Valószínűleg már tojások lehettek a fészkekben. Villásfarkú fecskék csicseregtek a villanydróton a közelükben. Elhaladtunk egy felújított templom mellett, majd a falu végénél értük el az arborétum újonnan épített bejáratát. Egy automatából lehetett jegyet venni és bejutni a „kunkapu”-n. Gondozott sétányokon barangoltunk, csodálva a harsogóan zöld füvet és lombokat. Varázslatos az éppen friss tűleveleket kibontó, sorokban ültetett mocsárciprusból álló, madárdaltól zengő erdő. Érdekes alakzatokkal bújnak ki a talajból a légzőgyökerek. Kis hidak, csatornák, pihenőpadok és gondozott tisztások teszik változatossá a tájat.


Télen a túracsapatunk a szilvesztert ünnepelte itt, akkor egészen más arcát mutatta a táj. Kis uzsonnázás után Péter a kerékpárjára pattant, mi többiek visszabuszoztunk Tiszafüredre. A vonat indulásáig volt még két óránk, így a kellemes melegben elsétáltunk a Füredi Holt-Tiszához. Bosszúságunkra partmenti építkezéseket kellett kerülgetnünk. Egy kerékpáros parknak kialakított kis szigeten (Morotva Kerékpáros Pihenőparkban) üldögéltünk. Eközben Betty bérelt biciklivel bringázott egyet. Ica egyszerelvényes piros vonata valamivel előbb indult, mint a már négy főre apadt Budapestre utazóké. Füzesabonyban egy népi motívumokkal kipingált neoncsöves aluljárón mentünk át a Budapestre tartó vonathoz. Sokat utazgattunk, de érdekes élményekkel gazdagodtunk.


Párkány Erzsébet


Galéria


 

Archív: