TÚRA A VISEGRÁDI- ÉS A BÖRZSÖNY-HEGYSÉGBEN

 Zebegény – Dömösi-szoros


A túra célja:

A Duna mentén több gyönyörű (Duna)-szoros található. Ilyen például az Al-Dunán a 134 km hosszú Vaskapu hét szorosa, melyek közül a két legismertebb a Kis-és Nagy Kazán-szoros. Nem kell azonban messzire utaznunk ahhoz, hogy a Duna felsőbb szakaszán hasonló szépségekkel találkozzunk. A Visegrádi-hegység és a Börzsöny között utat törő Duna, a Dömösi kapujával méltó társa társainak. Ugyanis a Pilis – Visegrádi-hegység és a Börzsöny bizonyos magaslatairól, de még a Helembai-hegységről is nagyszerű kép tárul a vándor szeme elé. A pünkösdi túra néhány kilátópont felkeresését tűzte célul maga elé.


Túravezető: Mályi József

Szállás: Zebegényben, Victor Mónika – Mályi József portá​ján, házban vagy saját sátorban. Hálózsákot hozni kell. Csomagszállítás Nagymarosról autóval, tehát az alvó cuccokat nem kell a túrákon végigcipelni.

A túrára olyanok is jelentkezhetnek, akik nem kívánnak hegyet mászni, csak Nagymaroson – Visegrádon bóklászni, körülnézni.

Utazás: vonattal (Bp. Nyugati: 7:40) vagy autóval.

Menetrend.

Találkozó: 8:30-kor Nagymaros-Visegrád vasútállomásnál, parkolás a környező utcákban.


Első túranap (június 8. szombat):

Átkelés a Dunán komppal (indul: 9:00-kor) Visegrádra (kompjegy: 450-Ft/irányonként)

A túra útvonala: Visegrád, Kálvária – Fellegvár – Nagy-Villám – Kis-Villám – Salamon-torony – Visegrád komp (átkelés a Dunán) Nagymaros – Szent György-hegy – Hegyes-tető – Köves-mező – Zebegény.

Táv, szint: 20 km, 1000 m.

A Fellegvár belépődíja 1700-Ft felnőtteknek, 850-Ft nyugdíjasoknak. A Zitvay-kilátó díja: 450-Ft/fő.


Második túranap (június 9. vasárnap):

Vonattal vagy autókkal Zebegényből Nagymaros-Visegrád vasútállomásra. A vonat 8:02-kor indul Zebegényből és 8:10-kor érkezik Nagymarosra.

Átkelés a Dunán komppal (indul: 9:00-kor) Visegrádra.

A túra útvonala: Visegrád – Spartacus-ösvény – Pilisszentlászló – Prédikálószék – Vadállókövek – Dömös hajóállomás (komp) – Zebegény (vonattal = +1,4 km, vagy gyalog = + 5 km).

Komp Dömösről Dömösi-átkelésre idényben: minden óra 30-kor, utolsó járat: 17:30.

Táv, szint: 23 km, 1000 m.

Menetrendek.


Harmadik túranap (június 10. hétfő):

A túra útvonala: Ipolydamásd – Nagy-Galla – Vasutas-forrás – Mária-forrás – Csák-csúcs (Márianosztrai kőbányák) – Márianosztra.

Táv, szint: 16 km, 700 m.

Közlekedés: vonattal és busszal vagy autókkal.

Menetrendek.


Jelentkezés: a honlapon lévő jelentkezési lap kitöltésével, határidő: május 25.

  


Dátum: 
2019. június 08. - 2019. június 10.